Sibel Maksut İle TIP Fakültesini Konuştuk, Gençlerin Sorularına Cevap Aradık

Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi tıp Fakültesi öğrencisi Sibel Maksut ile röportaj gerçekleştirdik.

Yeni tercih döneminde, öğrenci adaylarının akıllarındaki sorulara cevap aradık.

Sibel Maksut eğitimini Üsküp’teki Aziz Kiril ve Metodi Üniversitesi Tıp Fakültesinde sürdürüyor. Bu yıl ikinci sınıf öğrencisi.

Kendisi aynı zamanda Türk Gençlik Kulübü’nde dış ilişkilerden sorumlu.

-İlk sorumuz: Bölüm tercihini nasıl yaptınız?

Şunu belirtmek isterim ki tek ve en doğru diyebileceğimiz bişey olmadığı gibi tek ve en doğru tercih diye bişey yoktur.

Bazı tercihler ise ancak deneyerek, çabalayarak ,emek vererek ve vazgeçmeyerek doğru yola götürür.Aynı şekilde en zorlu tercihlerden biri olan ve bizi en çok zorlayan bölüm ve fakülte tercihidir.

Vereceğimiz bu karar aslında sadece kendi hayatımızı değil ailemizi çevremizi hatta yaşadığımız toplumu bile derinden etkiliyor.Küçüklüğümüzde en çok sorulan sorulardan biri olan büyüyünce ne olacaksın sorusu bile bize o yaşlarda hayatın büyük bir kısmının tercihlerden ibaret olduğunu belirtiyor.

Banada bu soru sorulduğunda evet belki çok alışıldık ve klişe bir cevap olacak ama bende hep doktor olma hayali ile büyüdüm.Bu hayalimden de bilhassa vazgeçmedim.Sağlık meslek lisesinde eğtimimi sürdürürkende aslında tıp ve bu alanda kendimi gerçekten yatkın gördüğüm için Üniversite tercihinde de pek zorluk yaşadığım söylenemez.Çünkü insan ne yapmak istediğinden çok neye yatkın olduğu daha önemli.Bende kendimi bildim bileli hep bu alanda yatkın olduğumu ve bu alanda geliştirmem gerektiğini inandım.

-Tıp bölümü ve Fakülteniz hakkında ne söylersiniz?

Bildiğiniz üzere tıp bölümü uzun soluklu bir süreçtir bu bölümü sadece okumak değil tam anlamıyla istemek sabretmek ve aynı zamanda hissetmek gerek.

Öncellikle insana hizmet etmeyi gerektiren bir bölüm olduğu için tam anlamıyla empati duygusu ile yaklaşılması ve insana karşı sevgi ve saygı duygularının olması gerekir.

6 yıllık zorlu bir süreçten sonra uzmanlık eğitimi ve sürekli gelişen bu sektörde öğrenme ve kendini geliştirme isteği en üst safhalarda olmalı.

Üsküp Kiril ve Metodi Üniversitesi’nde tıp bölümü 6 yıllık bir eğitim sürecini kapsıyor.6yıllık eğitim sürecinde klinik eğitim uygulamalı eğitim ve teorik eğitimi kapsıyor. İlk iki üç yıl klinik öncesi dönemdir.

Bu dönemde alınan dersler ağırlıklı olarak  mesleğin bölümün temelini oluşturan teorik temelli tıp bölümü dersleridir.

Bunlar anatomi,biyoloji,histoloji,biyokima,biyofizik gibi derslerdir.Bu alandaki ders içerikleri de ağrlıklı olarak pratiğe,labaratuvar ortamında ve klinik ortamda uygulamalı eğitime ve öğretime dayanmaktadır.bir nevi Öğrenilen teorik bilginin pratikte uygulanması.

Tıp fakültesinde okuyacakların standartların üzreinde bir çalışma disiplinine sahip olması gerekmektedir.

Kiril ve Metodi üniversitesi en zorlu ve kaliteli eğitim veren bir kurum olması da derslerdeki zorlukları beraberinde getiriyor.Bunun yanında üniversıte dönemine kadar kendi ana dilinde eğitim görüp ondan sonra yabancı bir dilde eğitimini sürdürmeye başlamak da zorlu bir süreç meydana getiriyor.Fakat adapte olmak o kadar zor değil yani başlarda biraz zor gelsede aşılabilecek bir durum.

-Öğrenci adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Tıp fakültesini tercih etmek isteyen bir bireyin bunu neden istediğini sorgulaması ve gerçekten okumayı istediğinden emin olması gerek.Bu bölüm bireysel çıkar elde etmek için okunmaz.Tıp insan hayatı ile doğrudan ilgili bir alan.Doktorluk  gereçekten çok değerli bir meslek fakat hakkını yerine getirerek yapmak gerek.

Bu bölümü okumak istediğinizden kesinlikle emin olmanız gerek çünkü ancak ve ancak bu işi gerçekten severek yaparsanız birilerine yardımcı olursunuz.Aynı zamanda insani duygularınızı geliştirmek içinde çaba gerek.Bu zorlayıcı yolda önümüze çeşitli zorluklar çıkacak önemli olan yılmadan ve bu zorlukları aşmaya çalışarak ilerlemek.

Bu zorlayıcı yolu değecek bir şeyler için göze almalıyız çünkü mutluluk ve huzur insanoğlunun öncelikleri arasındadır.