Sara Hasan İle Eczacılık Fakültesini Konuştuk, Gençlerin Sorularına Cevap Aradık

Sara Hasan 1997 yılında Gostivar’da doğmuş, ilk ve orta okul eğitimini  Gostivar’da tamamlamıştır.

Şu an Üsküp te Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesinde  okumaktadır.

·Bölüm tercihini nasıl yaptınız?

Bu soruyu kendime sorduğumda, herkes gibi ben de çocuklukta ne olmak istiyordum diye düşünmeye başladım. Hayalperest karakterim beni çocuklukta da yirmili yaşlarımda da hep uçlara yönlendirdi. Daha 6-7 yaşlarımda eğitimin benim hayatımda ki odak noktası olduğunu fark etmiştim.Bu konuda da ailemin, özellikle de annemin büyük katkısı oldu.

Bir kadınıın eğitimli ve ekonomik olarak bağımsız olmasının ne kadar önemli olduğu hakkında beni bilinçlendirmişti. O zamanlar bilim insanlarına hayranlık duyuyordum bu düşüncem de hala değişmedi.

Bilimin, insanlığa ne kadar fayda sağladığını gördükçe bu konuda ki tutkum gün geçtikçe daha da artıyordu. Lise dönemimde ise farklı farklı konularda çeşitli seminerlere aktivitelere katılarak farklı alanlarda kabiliyetlerimin farkına vardım.

Çok farklı alanlarda ki kabiliyetim benim kafa karışıklığıma neden oldu. Sonra kendi kendime şöyle düşündüm, seçeceğim mesleği hayatım boyunca yapacağım, öyleyse çabalarıma değecek ,severek yapacağım , topluma ve kendime faydalı olabileceğim bir meslek seçmeliyim. Bu mantığıma en uygun olanı ise Eczacılık Fakültesiydi. Okulda ki dersler hakkında pek bir fikrim olmadığı için Eczacılık Fakültesinde okuyan bir arkadaşımla irtibata geçip yüzeysel bilgi edindim.

Ben hiçbir zaman kimya ve matematikte çok iyi değildim ve buna rağmen kimyanın çok yoğun olduğu bir bölüm seçtim. Fark ettim ki aslında herkes yeterince istiyorsa,  her şeyi öğrenebilir yeter ki karşısında öğretmeyi seven ve bilen insanlarla çalışsın.

-Fakülteniz ve bölümünüz hakkında ne söylersiniz?

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Eczacılık Fakütesi 5 yıl süren ve yüksek lisans derecesi ile mezun olabileceğiniz, kredit sistemini baz alan, aynı zamanda Avrupa Eczacılık fakülteleri birliliğinin üyesi olan bir fakülte. Akademik sürecinin ilk iki yılı daha çok fen bilgilerinı özellikle kimya yoğunluklu ve temel oluşturma amacı olan bir dönem.

Bu fakültenin en katı özelliği ise  şartlı proğramıdır. Bir dersin sınavına girmeye hak kazanmak için bir önceki sömestırdan dersleri geçmek gerekmektedir. Sınav sistemi ise derse göre değişebilir. Pratik sınavı, teori sınavı ve sözlü olarak 3 aşamadan veya 2 aşamadan oluşmaktadır.

Yalnış cevaplamalarda eksi puan yazan spesifik kriterleri mevcuttur. Hemen hemen her dersin labaratuvarda geçen pratik yapma kısmı vardır ki benim için fakültemin en keyifli bölümü labaratuvarda çalışmaktır.

-Öğrenci adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

Eczacılık Fakültesinde okumaya karar veren herkese tavsiyem öncelikle kendilerini mental olarak yoğun sürecek bu döneme hazırlamalıdır.

Bu bölümde okuyan herkes bilir ki, bu meslekte çalışma ve öğrenme ömür boyu devam eder. Eğer kimya ve matematik gibi derslerde eksikleri varsa fakülteye başlamadan bir kaç ay önce kursa başlamaları onlara fayda sağlayacaktır.

Realistik bir bakış açısıyla söylemeliyim ki, ders çalışmanın fazlasıyla yoğun olduğu bu üniversitede başarılı olmak için bir çok fedakarlıkta bulunmalısınız. Profesörler ve öğrenciler arasında ki iletişim oldukça katı ve kısıtlıdır. Fakat mezun olunduğunda çeşitli iş olanakları bulunur. Yüksek prestijli ilaç fabrikaları, hastanede klinik eczacılık, araştırma merkezlerinde labartuvarda çalışma iş olanaklarından sadece birkaçı.

Değerli olan hiçbir şeyin mücadelesiz kazanılmadığını, başarıya çıkan bir asansör olmadığını ve öğrenmemiz gereken daha çok şey olduğunu, bu seçiminizi yaparken aklınızdan çıkarmayın.