Melveta Zeynuloska ile Ekonomi Fakültesini Konuştuk, Gençlerin Sorularına Cevap Aradık

Aziz Kiril ve Metodiy Üniversitesi Ekonomi Fakültesi öğrencisi Melveta Zeynuloska ile röportaj gerçekleştirdik.

Yeni tercih döneminde, öğrenci adaylarının akıllarındaki sorulara cevap aradık.

Kendisi aynı zamanda Türk Gençlik Kulübü’nde Kırçova teşkilatı Başkanı görevinde bulunuyor.

Bölüm tercihinizi nasıl yaptınız ?

Liseden sonra hangi Üniversiteye devam edeceğimiz konusunda doğru ve daha kolay karar almak açısından  bizden daha büyük nesillere danışıp onların tecrübelerini ve düşüncelerini dinlemek önemlidir.

Ailemizin arkadaşlarımızın veya tanıdıklarımızın tavsiyelerini dinleyip iyice araştırmak lazım. Araştırmanın sonunda da kendimize uygun bulmadığımız bölümün asla tercih listemizde yer almamalıdır.Çünkü yıllar boyunca o bölümü okuyup o bölümle ilgili meslekte çalışacak olan bizleriz.

Ben bölüm tercihimi yaparken çok düşündüm.Ekonomi ve Gazetecilik bölümleri arasında karar vermeye çalışıyordum. Hangi bölümde daha başarılı olabileceğimi ve seçeceğim bölümle ileride yaşadığım şehirde iş imkanlarım var mı diye düşüncesini ön plana çıkardım. Uzun süre her iki bölüm için en cok hangi derslere ilgi göstermem gerektiğini iyice araştırdım büyüklerimin düşüncelerini ve fikirlerini dinledim fakat yine de tercihimi kendim yaptım.

Küçüküğümden beri kendimi ileride bankacı olarak hayal ettiğimden dolayı hayallerimi gerçekleştirmek için bir yerden başlamam gerektiğini anladım ve Kiril ve Metodi Üniversitesinde Ekonomi Fakültesinde ”Финансиски менаџмент“ bölümünü tercih ettim.

Fakülteniz ve bölümünüz hakkında ne söylersiniz?

Ekonomi üretim, ticaret, dağıtım ve tüketim, ithalat ve ihracattan oluşan faaliyetler olarak tanımlanmaktadır.

Ekonomi Bölümü ise dünya devletlerinin, şirketlerin, kurum ya da kuruluşların ekonomik açıdan gerçekleştirdiği işlemleri takip etmek, gözlemlemek, denetlemek ve bu işlemlerden anlamlı sonuçlar çıkartarak satış/pazarlama alanlarında verimli sonuçlar elde etmeyi sağlar.

Kiril ve Metodi Üniversitesi Ekonomi Fakültesinde 7 bölüm var fakat eğitimin birinci yılında her bölümün dersleri aynı.

Ekonomi lisans programında uygulanan derslerden bazıları:

·Ekonomi, Makro İktisat, Mikro İktisat, Çevre Ekonomisi, Bankacılık, Para Bilimi,Uluslararası Ekonomi,İstatistik,Matematik.. gibi birçok başka dersler.

Ekonomi bölümüne girmek isteyen öğrenciler Matematik derslerine daha fazla önem göstermeleri gerekmektedir.

Ekonomi bölümünde, 4 yıllık lisans eğitimi verilir. Bu bölümden mezun olan bireylere “Ekonomist” unvanı verilir.

Ekonomi bölümü mezunları, ticaret ve alışveriş ilişkisinin var olduğu her sektörde kendilerine iş bulabilir,gerek kamu, gerekse de özel sektörde birçok iş imkanı söz konusudur.

Öğrenci adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?

İlk olarak kendinize güvenmenizi ve inanmanız en önemli tavsiyemdir.

Ne konuda olursa olsun, kendinize güvenmek hayallerinize ulaşma yolunda önemlidir. Özellikle meslek seçimlerinde ve kariyer planlamasında bireysel yönelimlerinizin farkında olarak kendinize güveniniz ile hareket etmek; hayallerinize giden yolu oluşturur. Geleceğe yönelik olumlu kapıları çalabilmek için kendinizden, yeteneklerinizden, yönelimlerinizden şüphe etmeden hareket edebilelisiniz!

Ekonomi Fakültesine ilgisi olan veya yazılmak isteyen öğrencilere Matematik derslerinde daha çok çalışmalarını tafsiye ediyorum.Eğer liseden beri matematik dersi düzenli çalışılırsa bu konuda üniversitede dah az zorluk görürsünüz.

Eğer gerçekten isteyerek ve inanarak bu yola adım atarsanız başarılı bir öğrenci olacaksınız.

Üniversite yolundaki tüm öğrencilere başarılar dilerim.