Bilim insanları yeni koronavirüs varyantı Omicron nedeniyle uygulanan seyahat kısıtlamalarına yönelik endişelerini dile getirdi.
Buzzfeed’e konuşan uzmanlar, varyantın ilk kez tespit edildiği Güney Afrika ve Botsvana’ya seyahatlerin birçok ülkede kısıtlanmasının, hükümetlerin koronavirüsle ilgili şeffaf davranmasını engelleyebileceğini ifade etti. Uzmanlara göre seyahat kısıtlamalarından çekinen ülkeler varyantlarla ilgili verilerini paylaşmaktan kaçınabilir.
Aynı zamanda B.1.1.529 adını taşıyan varyantın görülmesinin ardından İsrail ve Kuveyt sınırlarını tamamen kapatırken, Türkiye de Güney Afrika, Botsvana, Mozambik, Namibya ve Zimbabve’ye 27 Kasım’dan itibaren seyahat kısıtlaması uygulama kararı almıştı.
Güney Afrika ve komşu ülkelere seyahati kısıtlayan diğer ülkeler arasında ABD, Birleşik Krallık, Japonya, Tayland, Singapur ve Fas gibi bir dizi ülke yer almıştı. Avrupa Birliği’ne üye 27 ülke de aralarında Güney Afrika’nın da bulunduğu 7 Afrika ülkesine geçici seyahat yasağı koymuştu.
ABD Başkanı Joe Biden seyahat yasağının bilim insanlarına yeni varyanta dair daha fazla bilgi toplamaları için zaman tanıyacağını öne sürmüştü.
Öte yandan bazı uzmanlar sınır kapatmanın varyantın yayılmasına karşı etkili bir önlem olduğunu düşünmüyor. Harvard Küresel Sağlık Enstitüsü’nde öğretim üyesi ve rektör yardımcısı Dr. Ingrid Katz, “Seyahat yasakları virüsün önündeyseniz zaman kazandırabilir. Ancak bu virüsün önünde olduğumuzu düşünmüyorum” dedi
Dünya Sağlık Örgütü (DSÖ) de 28 Kasım’da yaptığı açıklamada Omicron varyantına yönelik endişelere rağmen ülkeleri sınırlarını açık tutmaya teşvik etmişti.
Örgüt sınırların açık tutulmasının “insanların hayatları ve geçim kaynakları üzerindeki ağır yükü” hafifleteceğini söylemişti.
DSÖ Afrika Bölge Direktörü Dr Matshidiso Moeti, “Çözümler için birlikte çalışırsak virüsün üstesinden gelebiliriz” diye konuşmuştu