Son on gün içinde Makedonya Menkul Kıymetler Borsası menkul kıymetler piyasasında giderek büyüyor. Brokerler, mevduatlardaki rekor düşük faiz oranlarının ve yüksek enflasyonun borsa endeksinin büyümesinin ana nedenleri olduğunu söylüyor. Yılbaşından Ekim başına kadar toplam borsa cirosu, geçen yılın aynı dönemine göre % 42 artarak 113 milyon euro olarak toplam 159 milyon euroya ulaştı.
Bu mükemmel dokuz aylık istatistiksel genel bakış kesinlikle, Borsa’nın bu yılki performansının son on yılın en iyisi olacağını gösteriyor diyen Makedonya Menkul Kıymetler Borsası CEO’su Ivan Şteriev, son on yılda en iyi toplam ciroya 2018’de 169 milyon euro ile ulaşıldığına ve 10 milyonluk mevcut eksiğin büyük olasılıkla yıl sonuna kadar kapatılacağını belirti.
Şteriev, toplam borsa cirosundaki bu yılki artışın, öncelikle %172 artışla blok işlemler ve %269 artışla tahvil alım satımı ile artan cirodan kaynaklandığına dikkat çekiyor.
Aracı kurum olan Invest Broker’in Genel müdürü Filip Petrusevski, geçtiğimiz ayın özellikle borsa için iyi geçtiğini belirti. Petrushevski, “Bu genellikle, başta bankalar ve Alkaloid olmak üzere şirketlerin iyi performansının yanı sıra bankalarda vadeli mevduatlar için çok düşük faiz oranlarından kaynaklanmaktadır.” Açıklamasını yaptı.
Borsa verilerine göre, alım tarafında cironun neredeyse tamamının yerli yatırımcılar tarafından oluşturulduğu, yani Ağustos ayına kadar alım tarafında yabancıların toplam ciroya %2,7 gibi önemsiz bir oranda katıldığı gözlemlendi.