Nilüfer Başgül İle Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Fakültesini Konuştuk, Gençlerin Sorularına Cevap Aradık
Nilüfer Başgül 1999 yılında İstanbulda doğmuş, orta okul eğitimini Gostivar Belediye Lisesinde tamamlamış ve şu anda Üsküp’te Aziz Kiril ve Metodi Üniveristesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Fakültesinde son sınıf öğrencisidir.
Bölüm tercihini nasıl yaptınız?
Bölüm tercihi aslında en zor kararlarımdan biriydi. Her insana, daha küçük yaşlarda büyüyünce ne olmak istersin? gibi sorular sorulur ve herkes o hayalinin izinden gidip hayalini gerçekleştirmek ister. Bende ise bu durum diğer herkese nazaran ters olmuştu.
Matematiği okul hayatımın ilk yıllarından bu yana her zaman çok severdim ve bu yüzden de ben büyüyünce hep matematik öğretmeni olmak istiyorum derdim. Bu durum değimneden, aynen böyle lise ikiye kadar devam etti. Fakat lisede bilgisayar dersi öğretmenim benim bu fikrimi tamamen değiştirdi ve bilgisayar mühendisliğine olan ilgimi ve merakımı inanılmaz derecede arttırdı.
Bilgisayar mühendisliği hakkında internetten bilgiler okudum. Bu bölüm için en çok gerekli olan dersin benimde en sevdiğim ders olan matematik olduğunu gördüm. Bunun yanıda, benden 4 yaş daha büyük olan abimin de bilgisayar mühendisliği okuduğu için ona sürekli sorular sorarak bu bölüm hakkında bilgiler almaya başladım.
Kendisi araştırmayı çok sevdiği için, bana her gün bilgisayar ve fen bilimleri ile ilgili farklı ve ilgi çekici bilgiler öğretiyor ve benim de anatilik düşünme kapabilitemi arttırma amacıyla insan-makine interaksiyonu hakkında sık sık mantıksal sorular soruyordu. Zaten günümüz modern çağın bilgisayar çağı olduğu bunun yanında gitgide artan ilgimi de eklediğimde, bilgisayar mühendisliği bölümüne kayıt olmam kaçınılmaz oldu.
Verdiğim karardan sonra, lise de Fen A bölümüne geçtim. Biyoloji ve kimya gibi derslerin yerine daha çok matematik, fizik ve bilgisayar dersleri dinledim. Lise mezuniyet sınavlarında benim bölümüm ile ilgili sınavlara girdim, bunlar: matematik, bilgisayar ve fizik dersleriydi. İyi puanlar alarak zaten lisedeki “5.00” olan ortalamamı devam ettirdim.
Lise diplomamı aldıktan sonra Üsküp’te Aziz Kiril ve Metodi Üniveristesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliği Fakültesine kaydımı yaptırdım ve kabul edildim.
Fakülteniz ve bölümünüz hakkında ne söylersiniz?
Bilgisayar mühendisliği, temel bilgisayar donanımları, programlama, yazılım ve algoritmalar üstünde çalışan üniversitelerin mühendislik fakültelerine bağlı bir bölümdür.
Yazılım, programlama, bilgisayarın donanımlarının araştırılması, algoritma, veri tabanı, ağlar, devre kartı, ana kart, sensör ve daha birçok parçanın tasarlanması, projelendirilmesi, geliştirilmesi ve testler yapılması Bilgisayar Mühendisliği konularındandır.
Bilgisayar Mühendisliği bölümünü okumak için sınavlara çok sıkı bir şekilde hazırlanmak gerekmektedir.
Okuduğum fakültede bir sömestır boyunca sınav olarak iki vize ve bir bütünleme sınavı var. Toplamda bir senede eğer bir dersin vizesinden geçemesseniz toplamda üç defa o dersin sınavına girme hakkınız var.
Aziz Kiril ve Metodiy fakültesi Bilgisayar Bilimleri ve Mühendisliğinde eğitim için Makedonca ve İngilzce dil seçenekleri var.
Bölümü Makedonca okumak daha avantajlı gelebilir, çünkü eğer tüm bölümü İngilizce okumak isterseniz sadece zorunlu dersler İngilizce, seçmeli dersler ise yine Makedonca. Ben şu anki eğtimimi Makedonca dilinde alıyorum.
Benim bölümümde lisans programları adı altında bölümler bulunmaktadır. Hangi dalda okumak isteyeceğine sen karar veriyorsun. Mesela daha çok donanım dersleri var yada daha çok yazılım dersleri yada her ikisi. Bunlara göre kendi programını daha üniversiteye yazılırken seçmek zorundasın.
Günümüzde çok fazla öğrenci bilgisayar mühendisliğini seçiyor ve bu yüzden Aziz Kiril ve Metodi Bilgsayar Mühendisliği Fakültesinde her jenerasyonda 900 veya 1000 öğrenci bulunmakta. Ayrıca benim fakültemin hala fakülte binası olmadığından dersleri Elektrik ve Elektronik Mühendisliği fakültesinde görüyoruz.
Bu bölümde çok kaliteli profesörler ve asistanlar bulunmakta. Derste ve ders dışı bilgisayar bölümü ile ilgili her hangi birşeyi anlamıyorsanız haftalık profesörlerin danışma saatlerinde odalarına gidip daha detaylı bilgiler alabilirsiniz.
Bölümün iş imkanları oldukça geniştir. Bilgisayarın bulunduğu her yerde sizin de işiniz var demektir. Eğer bu mesleği severek yaparsanız başarılı olmanız kaçınılmazdır. Bilgisayar mühendisliği gibi bir bölüm, sadece iş imkanı, maddi getirisi vs.gibi halk arasında popüler olduğu için tercih edilmemesi gereken bir bölümdür.
Çünkü hem zor hem de sevmeden yapmanın imkansıza yakın olduğu bir meslek hayatına giriş yapmış bulursunuz. Bundan dolayı elbette yalnızca Bilgisayar Mühendisliği için değil hangi bölümü seçerseniz seçin gerçekten istekli olup olmadığınızdan emin olmanız gerekir.
Bilgisayar Mühendisliği fakültesinde eğitim dört yıllık bir lisans programıdır. Bölüm derslerini ve bitirme projesini başarıyla tamamlayan öğrencilere “Bilgisayar Mühendisi” unvanı verilir. dört yıllık lisans programının ardından eğer isterseniz bir senelik uzmanlık yapabilir, hatta eğer yüksek başarıya sahip iseniz bir adım daha atıp akademik hayata giriş yapbilirsiniz.
Öğrenci adaylarına tavsiyeleriniz nelerdir?
Bilgisayar mühendisliği seçmek isteyen bir öğrencinin matematikle arası çok iyi olmalıdır. Aynı şekilde fizikle de iyi anlaşıyor olmalıdır ama öncelik matematik. Kısaca matematikten hoşlanmayan biri için bölüm can sıkıcı bir hal alabilir.
Ayrıca sürekli yenilenen ve ilerleme halinde olan bir bilimin içerisinde olduğunuz için her zaman yeniliklere ve öğrenmeye açık olmalısınız, araştırmalar yapmalı ve gelişmeleri takip etmelisiniz. Çünkü teknoloji her gün ilerlemekte.
Eğitim dili pek önemli değil. Fakat eğer ki bilgisayar mühendisliği okuyorsanız kesinlikle İngilizce de bilmeniz gerekir. Çünkü tüm bilgisayar terimleri, proğramlama dilleri ve tüm ders kaynakları İngilizce.
Öğrenci adayları daha detay odaklı çalışmalı ve uzun süre konsantrasyon sağlayabilmilmeli. Sürekli pes etmeden devam ederseler kendileri de bu bölümü yapabileceklerini görecekler.
Öğrenci adayları özellikle lisede verilen matematik, fizik ve bilgisayar derslerine önem vermeliler ve eğer ki bu dersleri çok iyi anlarlarsa üniversitede ilk yıl pek bi sorun yaşamadan ilerleyebilirler.
Eğer bu bölüme ilgileri varsa, daha ne duruyorlar? Google’a “Programlamaya giriş” yazmanın tam vakti.