Koronavirüste Ömür Boyu Antikor Umudu

ABD’de Washington Üniversitesi Tıp Fakültesi tarafından yapılan bir araştırmaya göre, hafif Covid-19 vakalarından aylar sonra, insanların vücutlarında hala corona virüse karşı antikorlar pompalayan bağışıklık hücreleri var. Bilim insanlarının bildirdiğine göre,  bu tür hücreler bir ömür boyu varlığını sürdürebilir ve her zaman antikorları ortaya çıkarabilir.

Nature dergisinde yayımlanan bulgular, hafif Covid-19 vakalarının, kalıcı antikor koruması sağlayabileceğini ve tekrarlayan hastalık nöbetlerinin oldukça  nadir olduğunu öne sürdü.

Çalışmanın yazarlarının bildirdiğine göre, viral bir enfeksiyon sırasında antikor üreten bağışıklık hücreleri hızla çoğalıyor ve kanda dolaşıyor. Bu durum kandaki  antikor seviyelerini çok yükseğe çıkarıyor.  Enfeksiyon çözüldüğünde ise  bu tür hücrelerin çoğu ölüyor ve kandaki antikor seviyeleri düşüyor.  Uzun ömürlü plazma hücreleri olarak adlandırılan küçük bir antikor üreten hücre popülasyonu, kemik iliğine göç ediyor ve virüsle başka bir karşılaşmaya karşı korunmaya yardımcı olmak için kan dolaşımına sürekli olarak düşük seviyelerde antikor salgıladıkları yerlere yerleşiyor.

Bilim insanları yapılan çalışma kapsamında, ilk enfeksiyondan yaklaşık bir ay sonra başlayarak üç aylık aralıklarla kan örnekleri veren 77 katılımcıyı incededi. Gönüllülerin çocuğunun Covid-19’u hafif atlattığı, sadece 6’sının hastaneye kaldırıldığı belirtildi.