Bilim insanlarına göre Zoom’un bizi bu kadar yormasının 4 sebebi var
Zoom toplantıları ve diğer video konferans biçimleri pandemi sırasında norm haline geldi fakat aynı zamanda rahatsız edici derecede yorucu da olabiliyorlar. Şimdi bilim insanları “Zoom yorgunluğunun” neden olduğunu ve bunun nasıl en aza indirileceğini bildiğini söylüyor.
Stanford Üniversitesi’nde iletişim profesörü olan Jeremy Bailenson’un yürüttüğü Nonverbal Overload: A Theoretical Argument for the Causes of Zoom Fatigue (Sözsüz Aşırı Yük: Zoom Yorgunluğunun Nedenleri Hakkında Teorik bir Argüman) başlıklı çalışmaya göre video görüşmelerinin enerjimizi tüketmesinin 4 nedeni var. Bu iletişim metodunun bizi yıpratmasının nedenlerini yakın göz teması kurmak, kendinizi ekranda görmek, hareketliliğin azalması ve sinyal gönderip almak için daha çok çalışmak olarak belirledi.
Bailenson, BBC Radio 4’e verdiği demeçte “Onlarca yıllık psikoloji araştırmaları kendimize baktığınızda kendimizi incelediğimizi, kendimizi değerlendirdiğimizi ve bunun zamanla strese ve olumsuz duygulara neden olduğunu gösteriyor” dedi.
Bailenson, birinin yüzüne çok yakın olduğumuzda “aşırı uyarılmış durum” olarak adlandırdığı durumdan bahsediyor, ki bunu genellikle sadece çiftleşme veya çatışmadan önce tecrübe ediyoruz. Bu etkileşimlerin yoğunluğunu en aza indirmenin yolları arasında kendi görüntünüzü gizlemenin yanı sıra sohbet penceresini küçültmek ve ekrana daha yakın değil, daha uzakta durarak iletişim kurmak var. Çalışma, vücudumuzu hareket ettirmek için kamerayı tamamen kapatmanın da yardımcı olabileceğini açıklıyor.
İnsanlar birçok teknoloji biçimine uyum sağlayabildi; araştırmacı ve Stanford Sosyal Medya Laboratuvarı’nın kurucu direktörü Jeff Hancock, bunu tekrar yapabileceğimize inanıyor. Stanford News’e konuşan Hancock “Asansör kullanmaya başladığımızda o alanda birbirimize bakıp bakmamamız gerektiğini bilmiyorduk” dedi.