Gostivar şehrinin “Arı” kreşi sorumlusu Ayten Maksuti Çako: “Büyük işler, önemli girişimler ancak ortak çalışma ile sağlanır.”

Gostivar  şehrinin  “Çocuk Neşesi – Arı” kreşini ziyaret ettik. Kreşte eğitim gören öğrencileri, öğretmenleri ve bakıcıları ile tanışma fırsatı bulduk. Türk eğitmeni ve aynı zamanda Türkçe eğitim sorumlusu Ayten Maksuti Çako ile bir söyleşi gerçekleştirdik. Yıllarca faaliyet gösteren “Mozaik” sınıfı ile ilgili merak ettiğimiz konular hakkında değerli bilgiler edindik.

Türkçe eğitiminden sorumlu olduğunuz çocuk kreşinde Türk eğitimi hakkında bilgi verir misiniz?

-“Arı” kreşinin sorumlusu ve “Mozaik” sınıfının Türkçe eğitimini sürdürürken çocuklarımızın tüm gelişim alanlarını desteklemek için eğitim programımızda öğrencilerimizin farklı bir çok alanda kendilerini ifade etmelerine olanak  sağlayacak etkinlikler düzenlemekteyiz. Çocuklarımızı drama, rehberlik, beden eğitimi, müzik, ingilizce dersleri ve değişik etkinlikler yaratarak onlara ilgi ve yeteneklerini keşfedecekleri, zengin ortamlar sunmaya çalışıyoruz. En güzel uygulamalardan faydalanmaya gayret ediyoruz.

Çalışma ve Sosyal Politikalar Bakanlığı tarafından yeni açılan Türk çocuk grubunda kaç öğrenciniz ve çalışanınız mevcuttur
Çalışanların görevleri nelerdir?

-Uzun süren bir bekleyişin ardından nihayet ikinci Türk sınıfı kreşimizi açmayı başardık. Ayrıca bu sınıfı açmamız için yardımlarını esirgemeyen ve emeği geçen herkeze teşekkürlerimi sunarım. Gostivar şehrine bağlı olan Aşağı Banisa köyünde açılan  “Güneş”  kreşinde bir sınıfımız Türkçe eğitim vermektedir. Türklerden bir eğiticimiz ve bir de bakıcımız çalışmaktadır.

Türk eğitiminde ne gibi sorunlarla karşılaşıyorsunuz?

-Dediğim gibi çocuklarımıza en iyi eğitimi vermeye gayret gösteriyoruz. Kreşlerimizde tek karşılaştığımız sorun Türk dilinde araç ve gereçlerin devletimizde olmamasıdır. Mesela, Türkçe kitaplar, görsel araç ve gereçler… Bu saydıklarımın olmaması biz eğitimcilerin işini zorlaştırmaktadır. Her ders için  Makedonca kitaplardan çeviri yapıyor, afiş hazırlıyor bir nevi boşa zaman harcamaktayız. Aşağı Banisa köyünün  “Güneş”  kreşinde, yeni açılan Türkçe sınıfımıza eğitim desteği aldık.  Türkçe eğitim gören öğrencilerin yaşlarına uygun “Okul Öncesi / 5 Yaş / Maraklı Dozi İle Peti Eğitim Setileri,  “Okul Öncesi Ders Afişleri” ve “Okul Öncesi Oyuncak Setleri, İstanbul Rumeli Kadınlar Derneği ile Kuzey Makedonya Türk Gençlik Kulübü tarafından hediye edilmişti. Bugün  “Arı” kreşimizin mozaik sınıfına da aynı hediyeler teslim edildi. Öğrencilerim ve benim adıma  İstanbul Rumeli Kadınlar Derneği, Kuzey Makedonya Türk Gençlik Kulübü ve  İstanbuldan gelen hediyelerin nakliyesini üstlenen BEN- Kargo şirketine teşekkürlerimizi borç biliriz.

Gelecekte Türk kreşlerinin gelişmesi için ne gibi planlarınız vardır?

-Öğrenme, eğitim ve pedagojik gelişimin adına, teoriden  de öte uygulama namına  faydalanabileceğimiz neler varsa, onları kreşimizde uygulamayı gayret edeceğiz. Çocuklarımızın gelişmesini izleyerek, onlardaki değişimleri, eksik kaldığını düşündüğümüz alanlarda da eksiklerimizi gidermeye çaba gösteriyoruz. Mutlaka sevgi, mutluluk, iyilik hatta kötülük gibi pozitiv ve negatif kavramlarını öğretmeye çalışıyoruz. Bütün bunları yaparken de çocuklarla birebir çalışıp, çocukların  farklı yönlerini ebeveyin ve eğitmenlerin ortaklaşa çalışma ile başaracağımızdan eminim.Çünkü biliyoruz ki, büyük işler önemli girişimler ancak ortak çalışma ile sağlanır.