Kovid-19’u hafif geçirenler Neandertallere teşekkür edebilir
Bilim insanları Neandertallerden miras kalan genlerin “şiddetli Kovid-19” riskini azalttığını keşfetti.
Japonya’daki Okinawa Bilim ve Teknoloji Enstitüsü’nden ve Almanya’daki Max Planck Evrimsel Biyoloji Enstitüsü’nden araştırmacılar, Neandertallerden modern insanlara miras kalan bazı genlerin Kovid’i şiddetli geçirme ve yoğun bakıma ihtiyaç duyma riskini yaklaşık yüzde 22 azalttığını keşfetti.
Araştırmanın yazarlarından ve Japonya’daki enstitünün İnsan Evrimsel Genomik Birimi’nin başındaki isim Profesör Svante Pääbo, “Tabii ki yaş faktörü veya diyabet gibi altta yatan başka hastalıklar, enfekte bir kişinin Kovid’i ne kadar şiddetli geçireceğinde önemli bir etkiye sahiptir” dedi ve ekledi:
Ancak genetik faktörler de önemli bir rol oynuyor ve bunlardan bazıları günümüz insanlarına Neandertaller sayesinde katkıda bulunuyor.
Hakemli bilim dergisi PNAS’ta yayımlanan araştırmada 12. kromozomda bulunan ve OAS adı verilen üç genin, hücrelerin istilacı virüslerin genomlarını yok etmesinde hayati rol oynayan enzimleri kodladığı saptandı.
Profesör Pääbo, “Neandertal varyantının kodladığı enzimlerin daha verimli olduğu ve SARS-CoV-2 enfeksiyonlarının ciddi sonuçlar yaratma olasılığını azalttığı görülüyor” diye konuştu.