Geleneği Yaşatmak Neden Önemlidir?
Eski çağlardan zamanımıza kadar günlük yaşantımızın büyük bir bölümünde yer alan seramiğin, insanlık tarihinin bütün evrelerinde vazgeçilemeyen önemli bir buluş olduğunu görüyoruz. Ana malzeme toprak olan seramik dünya uygarlığının belli bir evresinde insanın günlük yaşamına girmiş ve bugüne kadar kesintisiz kullanılmıştır.
Ersin Diko/Vardarpress Özel
Hammaddesi kil olup elle kalıpta veya tornada biçimlendirilmiş, fırınlanmış her türlü obje ya da inorganik malzemelerin oluşturduğu bileşimlerin çeşitli yöntemlerle şekil verilip kurutulduktan sonra sırlı ya da sırsız olarak sertleşip dayanıklılık kazanıncaya kadar pişirilmesi bilimi, teknolojisi ve ayrıca sanatıdır.
Seramik sanatının kökeni Anadolu olsa da, bu sanat kendini bu bölgeyle sınırlamamış. İran’dan Çin’e, Fransa’dan Bohemia’ya kadar pek çok bölgede başka formlara, farklı tekniklere ve değişik anlamlara bürünmüş. Seramiğin hikayesi dünyanın dört bir yanında diyardan diyara dolaşarak, bugün hepimizin elinin altında vazgeçilmez olmuştur.
Kuzey Makedonya’nın Gostivar şehrinde Seramik Sanatı, bir geleneğin devamı bakımından önem teşkil etmektedir. Geçtiğimiz günlerde Gostivar’da el yapımı seramik atölyesi kurulması ve bu yönde unutulmaya yüz tutmuş bu sanatın yaşatılması yönünde önemli bir adım olmuştur. Bu etkinliği düzenleyen heykeltraş Cezair Recepi, fikrin “geleneğe dönmek” sloganıyla ortaya çıktığını belirtmektedir. Gostivar’daki bu etkinlik, Kültür Bakanlığı’nın desteğiyle gerçekleşmiştir.
Son on gündür Gostivar’da yaşayan sanatçılar ve vatandaşlar, çeşitli seramik kapların yapım sürecini ve dekorasyon tekniklerini ücretsiz öğrenme fırsatı buldular. Gostivar’da kurulan bu atölye bölgede türünün ilk örneğiydi ve büyük ilgi uyandırdı.
Birçok vatandaşın yanı sıra 15 sanatçının katıldığı atölyede başarılı bir çalışma sürdürülmüştür. Atölye Ünlü sanatçı Korçalı (Görice) profesör Vasillaq Kolevica danışmanlığında çalışılmış katılımcılar ile dekorasyondan sorumlu eşi Andoneta tarafıdan yürütülmüştür.
Son olarak atölyeye katılanların her biri, geleneğin unutulmaması gerektiğini hatırlatmak için kendi çalışmalarını sergileyecektir. Bu ve bu tür etkinliklerin artarak devam etmesi, halkın sosyo-kültürel farkındalığını artırmasında önemi tartışılmazdır.