Bilgisayar Bilimleri Okumak İçin 10 Neden

Bilişim, günümüzde üniversitelerde okunan en popüler bölümlerden biridir. Önce “Bilişim tam olarak nedir?” “Bu bölümü okumak gerçekten değer mi?” gibi soruları yanıtlayalım. En basit bir ifadeyle bilişim, bilgisayarın nasıl çalıştığının incelenmesidir. Bu inceleme sadece bilgisayarla ilgili değil, teorik ve matematiksel odaklıdır ve problemleri çözmek için algoritmalar gibi süreçleri keşfetmeyi içermektedir. Bilişim okurken hem donanıma hem de yazılıma bakarsınız. Daha da ayrıntılı bir şekilde incelemek için bilgisayarın nasıl çalıştığını (donanım) ve programlama dillerini (yazılım) öğrenirsiniz. Bilişim eğitimi esnasında çok çeşitli beceriler de kazanırsınız. Yazılım geliştirme gibi teknik beceriler yanında liderlik ve problem çözme gibi teknik olmayan beceriler bunlardan bazılarıdır. Teknolojinin hayatımızın birçok alanında önemli rol oynadığı bir zamanda yaşıyoruz ve bu nedenle bilişim becerileri yüksek talep görüyor. Günümüzde bilgisayar teknolojisinin etkisi olmadığı bir dünyayı hayal etmek zordur ve bu alanda beceriler geliştirmek için düşündüğünüzden daha fazla neden var.

Genişleyen teknoloji

Hatırlayalım. Bilgisayarların hayatımızda girmesinden önce bir zaman vardı. Bu dönemde iletişim ne kadar zordu? Teknolojideki üstel büyüme son on yılda Twitter, Facebook, akıllı telefonlar, kablosuz iletişim, tıp ve robotik gibi alanlarda diğer birçok teknolojik ilerlemenin ortaya çıkışına neden oldu. Bu nedenle, aralarından seçim yapabileceğiniz tüm potansiyel çalışma yolları hakkında düşünmek söz konusu olduğunda, bilgi işlem her zaman dikkate alınmaya değerdir.

Bilgisayar her yerde

Dijital çağda neredeyse tüm endüstrilerde ve organizasyonel süreçlerde yayılan bilgi işlemin rolü ile genişlemeye devam ediyor. Bir programcı, tıp doktoru veya pazarlamacı olarak çalışsanız da, farklı yeterlilik seviyelerinde bilgisayar bilimi anlayışına sahip olmanız giderek daha önemli hale geliyor. Bilgisayar bilimi artık tek başına durmuyor; sayısız iş departmanının ve sürecinin sürekli artan bir parçası ve bu dijital çağda, gazeteciler bile JavaScript ve HTML öğrenmeye teşvik ediliyor.

Bilişim sürekli genişleyen bir alan

Son yıllarda bilgi işlemin muazzam büyümesi, bu alanın ne kadar öngörülemez olduğuna dair kanıtlar sunuyor. Bu büyüme teknolojide hatırı sayılır bir ilerlemeyi tetiklemektedir. Bir konu üzerinde çalışmaya karar verdiğinizde, isteyeceğiniz minimum şey geleceğinizin güvende olduğunu bilmektir. Eskiden bilişim mezunları programlama ve yazılım mühendisliğine çalışmaya geçerlerdi. Fakat bugün bilgi işlemin etkisi artmaya devam ettikçe, bu tür mezunlara başka alanlarda çalışma fırsatları sunulduğunu görüyoruz.

Bilişimci olarak çeşitli alanlarda iş bulma fırsatı sağlamaktadır

Bilişimcilerin çalışma hayatı .NET geliştiricileri gibi programlama pozisyonları yanında teknik değişim yönetimi veya proje geliştirme döngülerini yönetmeye kadar çok sayıda iş rolünü kapsamaktadır. Uluslararası Vizyon Üniversitesinde Bilişim Fakültesinden mezun olan öğrencilerimizin tümü çalışma hayatına başlamıştır, hatta mezun olmayıp istihdam olan öğrencilerimiz de vardır.

En çok kazandıran mesleklerden birisidir

Bilişim çok fazla gelişme potansiyeline sahip olan bir disiplindir ve yüksek getiri sağlayan birçok işin bulunduğu kariyer imkanı sunmaktadır. ABD, AB, Türkiye ve Kuzey Makedonya’da bilişim uzmanların çalışmış oldukları işler en iyi maaş kazanan meslekler arasında yer almaktadır. Teknoloji geliştikçe, önemli miktarda bilgi işlem eğitimi gerektiren mesleklere ihtiyaç artacaktır ve teknolojinin gelişimine paralel bilişim becerileri gerektiren yeni meslekler türeyecektir.

Sağlam bir temele sahiptir

Bilişim bölümünde öğreneceğiniz beceriler başka pek çok alana da uygulanabilir ve profesyonel yaşamınızı sürekli olarak geliştirmenizi sağlayacaktır. Örneğin, bir yazılım uygulaması geliştirmek için teknik becerileriniz dışında sizin yönetim becerilerine sahip olmanız gerekebilir. Bilişimci olarak sizden bu iki becerinin sentezini yapma ve genişletilmesi istenebilir ki bunu ancak siz sağlam bilgi işlem yetkinliğine sahip olarak sağlayabilirsiniz.

Yaratıcı olma şansı sunmaktadır

Bilişim teknolojilerin pek çok farklı türde bilgi işleminde rolü olmasına rağmen, meslek olarak çalışanlarda yaratıcı olmayı teşvik etmektedir. Dünyanın en zengin ve en başarılı girişimcilerinin çoğu, güçlü bir bilgi işlem becerilerini girişimcilikle birleştirmeyi başardığını görüyoruz. Örneğin, Facebook’un kurucusu Mark Zuckerberg, bilişim becerilerini kullanarak dünya çapında milyarlarca kişinin şu anda kullandığı bir uygulama geliştirmeyi başarmıştır.

Evrenseldir

Küreselleşmenin ve kıtalar arası iletişimin artması, iş piyasasını dönüştürdü, büyük işletmeler ve şirketler artık kalkınma çalışmalarının çoğunu bilişim beceri talebinin karşılanabileceği ülkelere taşıdı. Günümüzde Hong Kong, Güney Kore ve Singapur gibi bilişim teknoloji merkezlerinin ortaya çıkışı bu türden iletişimin en iyi örneğidir.

Doç. Dr Aybeyan SELİM
Uluslararası Vizyon Üniversitesi Bilişim Fakültesi Dekanı