Nerede, hangi üniversitede ve ne okumak istiyorum ?
– Sevgili gençler değerli ebeveyinler, yaz tatilinin sonuna gelirken lise mezunlarını tatlı ve bir o kadar önemli bir telaş aldığını görüyorum. Elbette liseyi tamamlamak önemlidir ancak bundan sonrası için hem öğrencilerin hem de ebeveyinlerin ortak bir karar alması kaçınılmazdır.
18-19 yaşına gelmiş ve liseyi tamamlamış arkadaşlar, bir yol ayrımında bulunduğunuzun farkındasınız. Şimdi bir meslek seçip ömür boyu o mesleğin izinden yürüyeceksiniz. Yol ayırımında bulunduğunuz bu dönemde isabetli bir karar almanız çok önemli. Böyle bir karar alırken samimi olun ve gerçeklerle yüzleşmekten korkmayın. Bu doğrultuda kendinize birkaç soru sormakta fayda vardır.
Eğer üniversiteye gitmeyi düşünüyorsanız, kendinize soracağınız birinci soru, ben neden üniversiteye gitmeliyim? Sadece üniversite (öğrenci) hayatı yaşamak ve hayat arkadaşını seçip evlenerek okulu yarıda bırakmak ise bunun çok yanlış bir düşünce olduğunu söyleyebilirim. Bu düşüncedeki arkadaşların üniversiteye gitmemeleri daha isabetle olacaktır. Hem ailenize yük olmaz hem de geçireceğiniz boş zaman yerine belli bir yerden (zanaattan) meslek edinmeniz bireysel ve toplumsal fayda sağlayacaktır.
Gerçekten üniversiteye gidip herhangi bir bölümden mezun olmayı düşünüyorsanız kendinize soracağınız temel üç soru, nerede, hangi üniversitede ve ne okumak istiyorum?
Nerede okumak isteyenlere gelince, iki ayrı tercih karşımıza çıkmaktadır. Birincisi Türkiye’de ikincisi K. Makedonya’da. Türkiye’de okumak isteyenlerin sayısı yüksek olmakla beraber bunların sadece bir kısmı (eski tabirle Büyük Öğrenci Projesi kapsamında TCS burslusu bugünkü adıyla Türkiye bursları programı ile) Türkiye’yede okuma şansı bulabiliyor. Geriye kalanların bir bülümü Türkiye’de okumak istemesine rağmen Türkiye’ye gidememekte diğer bir kısım ise günümüz imkanlarında başta anadilde veya diğer dillerde (makedonca, arnavutça veya ingilizce) eğitimine devam etmek üzere buradaki üniversitelere kaydını yaptırmaktadır.
Gençlerimiz ve ebeveyinlerimiz yukarıdaki sorulara cevap bulduktan sonra kısaca ülke ve üniversiteyi belirledikten sonra kendinize soracağınız en önemli soru ne okumak istiyorum? olmalıdır. Aslında bunun cevabı 19 yaşına gelmiş bir gencin tüm hayatını etkileyecektir. Bunun cevabını verirken ne bölüm olursa olsun fark etmez dememeli kısa bir araştırma ile kararınızı kolaylaştırmalı. Bu nasıl bir araştırma olmalı? Örnek vermek gerekirse; sınıf veya Türkçe öğretmeni okumak istediğinizi düşünelim. Bunun için kendi bölgenizde bu bolümden mezun olanları, mezun olacakları ve iş imkânlarını araştırabilirsiniz. Eğer o bölgede Tükçe eğitim veren 10 sınıfın varlığı söz konusu ise burada çalışacak 10 Türkçe öğretmene ihtiyaç vardır demektir. Bu ihtiyaç kapatılmış yani kadrolar kapalı ise bunun üzerine yedekte bekleyen ve aynı meslekten mezun birkaç işsiz de varsa, mezun olduktan sonra bu meslekte çalışma imkânınız sıfır denecek kadar azdır.
Bölüm veya mesleğinizi seçerken, 4 yıl sonrasını da düşünün. Sadece üniversiteden mezun olmak amacıyla size kolay gelen veya ilgi duymadığınız bölümlere yönelmeyin. Acı da olsa hayatin gerçekleri ile yüzleşerek 4 yıl sonra uygulayabileceğiniz bir mesleği seçin. Aksi halde mezun olduktan sonra iş bulamayınca mecburen kalifiye (kabiliyet, üniversite) gerekmeyen işlere yöneleceksiniz.
Gençler, şimdi tercih sırası sizde, alacağınız kararlar tüm hayatınızı etkileyecektir. Bu yüzden doğru ve uygulanabilir hayatınıza yön verecek bir karar almak durumundasınız. Yolunuz açık olsun.