Tefeyyüz İ.Ö.O Müdürü Salaydin Zekir’den VardarPress’e Samimi Açıklamalar
Kuzey Makedonya’nın başkenti Üsküp’te Türkçe eğitim veren Tefeyyüz İlköğretim Okulu’nu ziyaret ettik. 15 Aralık 2019 tarihinden bu yana müdürlük görevini ifa eden Syn. Salaydin Zekir hocamız bizlere samimi açıklamalarda bulundu. Okul hakkında merak edilenleri cevaplayan Zekir, son zamanlarda tüm dünyanın gündeminde olan ve eğitimi ciddi manada etkileyen pandemi sürecine okul idaresinin nasıl önlemler aldığını, eğitimi ne denli etkilediğini ve bu süreçle nasıl başa çıktıklarını dile getirdi..
Merhabalar hocam, öncelikle röportaj teklifimizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Röportaja başlamadan önce bize biraz kendinizden bahsedebilir misiniz?
-Merhaba, ben Salaydin Zekir. Yeni yıldan önce, yani 15 Aralık’ta Tefeyyüz İlkokulu’nda müdürlüğe atandım ve o günden beridir görevimi en iyi şekilde icra etmeye çalışıyorum ve buna devam edeceğim. Müdür olmadan önce 2002 yılından beri beden eğitimi öğetmeni olarak, şu an müdürü olduğum Tefeyyüz İlköğretim Okulu adına bir sürü başarılara imza attım. Her zaman dediğim bir şey vardır ki; Tefeyyüz, spor alanında genel bir markadır. İster kızlarla, ister erkeklerle, futbol olsun, basketbol olsun, her zaman büyük başarılar elde eden ve buna devam edecek olan bir okuldur. 18 yıldır eğitimciyim ve aynı zamanda Fenerbahçe Tefeyyüz Futbol Okulu’ndan sorumluyum. Koordinatör ve antrenörlüğünü yaptığım Fenerbahçe Tefeyyüz Futbol Okulu’nda 25 yıldan beri yetenekli Türk ve müslüman çocukları yetiştirmeye devam ediyoruz. Elif Elmas gibi 8 yıldan beri benim elimde büyüyen bir futbolcu ve diğer futbolcuları yetiştirirken amacımız sokaktan uzak kalmaları ve futbolla yada başka tür spor branşlarıyla uğraşmalarıdır. Müdürlük görevine dediğim gibi 15 Aralık’ta başladım ve 135 yıldır Türkçe eğitimde önemli bir yere sahip olan Tefeyyüz’ün müdürü olduğum için ayrıca mutluyum. Bu okul babama, ablalarıma, bana, çocuklarıma yani uzunca nesillere bilgi kaynağı oldu. Aynı zamanda okulumuzdan her zaman yüksek tahsilli öğrenciler yetişmiştir
Elif Elmas Tefeyyüz İlkokulu’nda mı okuyordu?
– Birinci sınıftan sekizinci sınıfa kadar, futbol antremanlarını burada, bizimle beraber yaptı ve buradan FK Rabotniçki’ye transfer oldu. Daha sonra Fenerbahçe ve en sonunda Napoli gibi büyük takımlarda oynama fırsatı buldu. Futbol hayatına başlangıcı Fenerbahçe Tefeyyüz’den olmuştur.
Dediğiniz gibi Tefeyyüz İlköğretim Okulu, Makedonya’da Türkçe eğitim denilince akla ilk gelen okullardan biridir. Tefeyyüz hakkında bize genel bir bilgi verebilir misiniz?
– Okulumuz eski arşivlere göre 1884 yılında eğitim hayatına başlamıştır. Bu dönemlerde Birinci Dünya Savaşı ve İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra Tefeyyüz’ün kuruluşu, 8 yıl öncesine kadar 26 Aralık 1944 yılıymış gibi yansıtılıyordu. Fakat Türk edebiyatçıları ve Türk tarihçileri arşiv ve belgelerle bunun 1884 yılı olduğunu ispat ettiler. Böylece artık kayıtlarda Tefeyyüz
Hocam peki günümüzdeki pandemi sürecinde Tefeyyüz’deki eğitim süreci nasıl devam etti?
-Bildiğiniz gibi 10 Mart’a kadar normal derslerimiz okulda devam etti. Hükümetimiz OHAL ilan ettikten sonra, ilk hafta öğretmen ve öğrecilerimizle beraber evlere kapanıp bir şey yapmadık. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatlarıyla derslerimizi en iyi şekilde öğretmen – öğrenci – ebeveyin üçgeni oluşturarak online ortamda sürdürdük. Devletimizin de tavsiye ettiği gibi 10 yaş altı çocukların eğitimlerinin ebeveyin gözetimi altında yapılması konusunda ebeveyinlerimiz de bize çok yardımcı oldular. Pandemi sürecinin bitişi belli olmadığı için hiçbir şeyi riske atmadan derslerimizi zoom ortamında gerçekleştirdik. Başta Mart ayının 15’inden sonuna kadar WhatsApp ve Viber’den öğrencilerimize ödev vererek bu süreci atlatmaya çalıştık. Her öğretmen kendi sınıf grubunda ödevleri bildirdi ve tüm öğrencilere bu şekilde ulaşıldı. Sonrasında Milli Eğitim Bakanlığı’nın talimatıyla her okul elektronik platformda eğitim vermeye başladı. Böylece hem ben, hem okul idaresi dersleri kolaylıkla takip ettik. Bu zor dönemde bile ara vermeden çalışmalarımıza devam ettik.
Bildiğiniz gibi Kuzey Makedonya’da eğitim veren Türkçe okullarda kadro sorunları mevcut ve öğrencilerimizin eğitim durumu diğer Makedon veya Arnavut öğrencilerle karşılaştırıldığında daha düşük olduğu görülüyor. Tefeyyüz’de kadro sizce ne durumda ve öğrencilerin durumu hakkında bizi aydınlatabilir misiniz?
-Öncelikle kadro hakkında bilgi vermek istiyorum çünkü Tefeyyüz, her zaman dediğim gibi kaliteli eğitimcilere sahip bir okul konumunda olmuştur. Bu tecrübeli hocalarımız emekli olmuş ve okulumuz artık tamamen yaş ortalaması 50’nin altında olan genç bir kadroya sahiptir. Ayrıca her branştan hocalarımıza sahibiz ve kadromuzu son derece yeterli görüyorum. Öğrencilerimizin durumuna gelecek olursak, eskiye göre teknolojinin ilerlemesi, elektronik cihazların ulaşılabilirliğinin artması ve ailelerin çocukları gereğinden fazla şımartmasından dolayı disiplini arttırmak konusunda toplantı gerçekleştirdik. Ben görevimi emin bir şekilde yaptıktan sonra herkese rahat bir şekilde ifade verebilirim. Şimdiye kadar hiçbir sorunla karşı karşıya kalmadık. Tabi ki koşullar biraz zorlayıcı oldu çünkü online eğitim sürecinde her öğrencimizin internet erişimi zorunluydu ama bazı ailelerimizin ekonomik durumları buna elverişli olmadığı için öğretmenlerimiz kendileriyle özel olarak ilgilendiler. Ben de 10 Mart’tan beri bu durumun takipçisi oldum. Sorumlu öğretmenlerimiz, haftalık bilgileri bizzat her hafta bana ilettiler. Okulumuzun web sitesini de güncel bir şekilde kullandık ve hem öğrencilerimiz, hem müfettişler web sitemizi rahatlıkla takip edebildiler
Peki Tefeyyüz Okulu’nun gerçekleştirmek istediği ve planlanmış aktiviteler var mıydı?
Ben daha ilk müdürlüğe atandığımda bazı değişmelere gittik. Müdürlüğüm süresince hiç bir değişiklik yapmadan görevimi sürdürürsem, bu koltuğun bana hiçbir faydasının olmayacağı düşüncesindeyim. Bu koltuğa sadece özel misafirlerimizi karşılamak için oturuyorum. Onun dışında her şeyi dışarda bizzat kendim öğretmenlerle ve öğrencilerimizle iletişim halinde olarak hallediyorum. Okulumuz her zaman spor, resim ve müzik alanındaki yarışmalarda önemli dereceler elde etti ama son zamanlarda kimya, matematik gibi önemli alanlarda da Makedonya çapında birincilikler kazandı. Sadece spor ve müzikle ilgilenmelerini istemedik ve onları farklı alanlara yönlendirmeye çalıştık. 23 Nisan’da Makedonca, İngilizce, Türkçe, kimya, matematik ve fizik gibi derslerde sınıflar arası yarışma yapmayı planlıyorduk. Fakat maalesef pandemi süreci sebebiyle yarışmalarımızın zoom ortamında yapılmasını uygun görmedik ve iptal etmek zorunda kaldık.
Hocam inşallah pandemi süreci sona erdiğinde bu güzel ve değerli fikirlerinizi gerçekleştirme imkanınız olur. Tekrardan bizi kabul ettiğiniz için çok teşekkür ederiz. Son olarak okurlarımıza vermek istediğiniz bir mesajınız, değinmek istediğiniz bir konu var mıdır?
-Şu anda en önemli şey korunmak, sağlığımızın yerinde olması. Görüyorsunuz ki bu zamanlarda herşey bir kenara atıldı, herkesin bir numaralı önceliği sağlık. Yeni okuma yılında öğrenciler okula gelemezlerse, alternatif ulusal bir platformda tüm okullar eğitimlerine devam edecek. Sizlere Gostivar’dan buraya kadar geldiğiniz için de ayriyeten teşekkür ederim.
Röportaj:
Yasin Atalko
Elif Şaban