Elit (Seçkin) Olmak!

Türk Gençlik Kulübü’nün öncülüğünde yayın hayatına başlayan https://vardarpress.com/ portalı başta Rumeli Türklerine olmak üzere bütün Türk Dünyasına hayırlı olsun.Önemli bir eksikliği dolduracağı inancını taşıyorum.

Elit ne demek?
Türk Dil Kurumu sözlüğüne göre elit “seçkin” ve “grup yada topluluklar içerisindeki yönlendirici gücü elinde tutan kişi yada kişilerdir”.
Kubbealtı Lugatine göre elit seçkin, güzide, mümtaz anlamına gelir.Bu yazımı mümtaz ve güzide anlamlarına daha fazla yoğunlaşarak devam etmek istiyorum. Ama önce genel bir tanımlara bakalım.
Milliyet Gazetesindeki bir habere göre elit yaratılıştan kabiliyetli, çalıştığı alanda en iyiyi ortaya koymaya çalışan kişilerdir.
Elit olmak iyi, doğru ve güzel yönde çalışmaktır. Vasıflı ve nitelikli olan hatta bu vasıfları sürekli daha iyiye gitmesi adına çalışan insanlar elit olabilir.
Cambridge Dictionary’ye göre siyasi ve sosyoloji kuramında elit, küçük bir grubun oransız olarak zenginlik, imtiyaz, siyasi güç veya toplumdaki herhangi bir yeteneği elinde tutmasıdır.
Berk Yüksel’e göre “Elitist” kelimesi evrimleşmemiş toplumlarda vebalı gibi korkulup kaçılan; nefret edilen bir kelimedir. Belki biz bu yüzden kendi elitimizi bugüne kadar oluşturumadık.
Türk adını taşıyıp da “elit” olanların nihayetinde bizi temsil etmediğini/edemediğini görüyoruz.
Bunun en son örneği kendisini Türk olarak tanımlayan fakat Türklükten uzak olan bir gazetecide görmekteyiz.
Yine konumuza dönersek, aslında bu yazıyı yazmama vesile olan İlber Ortaylı hocanın en son kitabı Bir Ömür Nasıl Yaşanır kitabında da belirttiği gibi elit olmaktan korkmamalıyız, bu utanılacak birşey değil diyor hoca. Elitist olmayan, elitlerini iyi değerlendiremeyen bir toplum dekadansa(inhilal) mahkumdur diyor.
İlber hocaya göre elitlik, işini iyi yapan insanların toplumda dikeyine sınıflandırılmasıdır. Elit sistem demek irsi aristokratlık, soyluluk değildir; paranın elitizmi değildir, aklın, yeteneğin elitizmidir.
Bütün bunlardan hareket ederek Makedonya Türk toplumunun bir elit grup oluşturması hatta toplumumuzun tamamının elit olması gerekmektedir.
Elit olmak demek alanımızda en iyi olmak demektir. Alanımızda en iyi olmak için sadece bir diplomaya, sertifikaya, icazete sahip olmak yeterli değildir. Kendimizi sürekli geliştirmeliyiz, çalıştığımız alanda en iyisi olmalıyız.
Peygamber Efendimiz (sav) “Beşikten mezara kadar ilim öğreniniz” derken sadece formel eğitimimizin yetmeyeceğini ömür sürdüğü müddetçe bunun devam edeceğini ta yüzyıllar öncesinden bize bir görev olarak vermiş.
Batılılar buna “lifelong learning” demişler. Mesea bazı meslek gruplarında sürekli kendini geliştirmek zorunludur aksi halde mesleğinizi yapamaz hale gelirsiniz diplomanız olsa da.
Elit olmak derken aslında her alandan elit olmamızdan bahsediyorum. Bu marangozumuz için de geçerlidir, berberimiz için de geçerlidir, terzimiz için de geçerlidir. Bunun en güzel timsali yine bizim tarihimizde vardır: ahilik.
Yüksel’e göre elitlerin genel özelliklerinden biri dillerini iyi kullanmalıdır. Biz Türkçemizi en iyi kullanmalıyız, Makedoncayı en iyi kullanmalıyız, İngilizceyi en iyi kullanmalıyız hatta Arnavutça ve mümkünse bir dil daha öğrenip onu de en iyi kullanmalıyız. Bu yetmez, Osmanlı Türkçesini de öğrenmeliyiz (Yunus Emre Türk Kültür Merkezi’nin bu konudaki çalışmalarını takip etmenizi öneririm). Klasik Türk ve yabancı müziğine aşina olmalı makamları ayırt edecek derecede vakıf olmalıyız.
Peki bunu nasıl sağlayacağız?
İlber hocaya göre seçkinci, elit bir eğitim vererek sağlayacağız. Sadece formel eğitimden bahsetmiyorum. Türk vakıf ve dernekleri de devreye girerek bu meseleye katkılarını sunmalıdırlar.
Tarih ve medeniyet olarak bu altyapı ve genetiğe sahibiz, sadece biraz gayret lazım vesselam.
Gayret bizden, tevfik Allah’tandır.

Gostivar, 13 Haziran 20